2021

Rubb Industrier bygger en hall vid Nordsjön

Rubbhall har länge varit en världsledande leverantör av dukhallar på land. Vi har nu skapat en specialdesignad hall för underhåll och reparation av vindkraftverk – till havs! I England har våra kollegor på Rubb UK skapat en unik lösning för underhåll av vindkraftsblad till havs. En specialtillverkad Rubbhall finns nu på plats på ett offshorefartyg […]

Rubbhall har länge varit en världsledande leverantör av dukhallar på land. Vi har nu skapat en specialdesignad hall för underhåll och reparation av vindkraftverk – till havs!

I England har våra kollegor på Rubb UK skapat en unik lösning för underhåll av vindkraftsblad till havs. En specialtillverkad Rubbhall finns nu på plats på ett offshorefartyg i Nordsjön efter att ha lyfts på plats av en 1000-tonskran. Hallen monterades på land och via kranen lyftes den ombord på offshorefartyget som transporterade ut den till en vindkraftspark utanför Kents kust i England.

– Hallen är specialtillverkad på uppdrag av ett företag som erbjuder service och reparation till offshoreindustrin, säger ägaren till Rubb Industrier Finn Atle Haldorsen.
Det var på direkt begäran från detta företag som hallen specialdesignades.

-Företaget i fråga levererar lösningar till offshoreindustrin via fartyg, så utmaningen här var att skapa en hall som är stor nog för vindkraftverk, stående på fartyg, säger Haldorsen. I nära samarbete med Rubb togs det fram en lösning som gör det möjligt att underhålla och reparera turbinbladen ombord på specialfartyget – långt ute i Nordsjön.

Rubbs vindturbinhall gör det möjligt att reparera turbinbladen under tak – där de finns. Att göra detta på plats sparar både tid och pengar som vanligtvis används för att transportera turbinbladen fram och tillbaka till land för reparation. Med hallen från Rubb slipper de nu denna transport, och de behöver inte heller göra reparationer på själva vindkraftverket längre.
Denna lösning blir därför säkrare än att utföra underhållsarbetet på höjden.

Inget liknande har gjorts i Norge eller Sverige ännu, men Haldorsen menar att detta är en marknad i utveckling. – Vi på Rubbhall är redo att göra liknande uppdrag när som helst, säger han. – Det här är en av de stora fördelarna med Rubbhall – det är väldigt flexibla hallar! Och med våra duktiga, proffsiga medarbetere med oslagbar erfarenhet får vi ut det mesta av det, fortsätter han.

Den skräddarsydda hallen är 22,3 meter bred, 20 meter lång och 5,5 meter hög. Den är speciellt designad för att klara de extrema väderförhållandena i Nordsjön. Anläggningen levereras komplett med tre 2-tons AFT-dörrar för att skapa ett klimatkontrollerat produktionsområde.
Med dessa dörrar finns det plats för tre 58,8 meter långa turbinblad. Hallen är isolerad med 150 mm isolerad Thermoduk. Belysning installeras tillsammans med ett värme- och ventilationssystem för att säkerställa en stabil temperatur och att luftfuktigheten inte överstiger 80% Rh.

Nyckelfunktioner:

Ventilation och värmesystem som håller stabil temperatur på +18 – + 25 och kontrollerad luftguktighet.

Speciellt gjord för att klara extrema vindlaster och snö.

Skräddarsydd för att klara extrema väderförhållanden i över 10 år.

Termohall – isolerad hall med stark duk och mineralull för att hålla +18- +25 grader.

Tre portar på 6 × 6 meter.

Belysning enligt gällande krav.

Inga fält hittades.